Topbelegger Warren Buffett denkt dat een vertrek van Griekenland uit de eurozone wel eens de nodige discipline kan brengen voor de muntunie. Hendrik Oude Nijhuis is daar niet zo zeker van.
Aanstaande donderdag moet Griekenland 462 miljoen euro aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF) terugbetalen. Minister van Financiën Yanis Varoufakis gaf in het paasweekend aan dat het IMF zijn geld terug krijgt, maar dat is een kwestie van eerst zien… Door zo’n betaling komt de uitbetaling van Griekse lonen en pensioenen een week later namelijk mogelijk in gevaar.
De nieuwe Griekse regering stelde eerder dat de keuze in dat geval zo moeilijk niet is: “We hebben een linkse regering, dus als we moeten kiezen tussen een verzuim aan het IMF of een verzuim aan ons eigen volk is de keuze snel gemaakt.”
Het bedrag van 462 miljoen euro is voor de Grieken momenteel al een hoog bedrag, maar valt in het niet bij de circa 30 miljard euro die het land later dit jaar nog moet ophoesten.
(Nederlandse) belastingbetaler de klos
Waar de Griekse schuld aan het begin van de eurocrisis grotendeels in handen van Duitse en Franse banken was, is dit ‘bezit’ inmiddels hoofdzakelijk op het bord van de Europese belastingbetaler komen te liggen. Voor Nederland gaat het om zo’n een aandeel van ongeveer 15 miljard euro.
Onze voormalige minster van Financiën, Jan Kees de Jager, stelde in 2011 dat geld lenen aan Griekenland per saldo een lucratieve zaak was voor Nederland. Pakweg vier jaar later lijkt de kans kleiner dan ooit dat Griekenland zijn schulden volledig gaat afbetalen en ligt zelfs het scenario van een vertrek uit de eurozone weer op tafel.
Grexit goed voor discipline euro?
Volgens topbelegger Warren Buffett is voor de eurozone een Grexit zo gek nog niet, zo betoogde hij onlangs op de Amerikaanse zender CNBC : "Wanneer de Grieken vertrekken hoeft dat voor de euro zo slecht nog niet te zijn. Wanneer iedereen ervan doordrongen wordt dat begrotingsafspraken nagekomen moeten worden is dat goed voor de euro."
"Vanaf het begin was mij al wel duidelijk dat aan de euro structurele problemen verbonden zijn, wat overigens niet betekent dat de munt per definitie mislukt. Voor de problemen moet een oplossing gevonden worden en landen die dat niet willen, horen niet in de euro thuis", aldus Buffett.
Tijdens het interview met CNBC, te bekijken via onderstaande link, gaf Buffett aan dat de eurolanden zaken als arbeidsmarkt, begrotings- en economisch beleid op elkaar moeten afstemmen: "Een gezamenlijke munt met landen die allemaal een andere kant op gaan is onmogelijk."
Hoop voor Griekenland zonder euro
Zelf twijfel ik aan de stelling dat Europa sterker wordt wanneer landen zomaar kunnen besluiten uit de euro te stappen. Euro's van zwakke eurolanden zijn dan een stuk riskanter dan die van de sterkere landen. De riskantere euro's van de zwakkere eurolanden zouden een hogere rente rechtvaardigen. Maar dat maakt de bestaande schulden voor die landen al heel snel onhoudbaar.
Wanneer Griekenland besluit uit de euro te gaan, zal haar nieuwe munt zeer waarschijnlijk direct in waarde kelderen. Griekenland zal enige tijd een paria op de financiële markten zijn en genoodzaakt worden om zelf geld te drukken om ambtenaren en pensioenen te kunnen betalen. De deflatie die Griekenland al jaren kwelt, slaat dan vrijwel gelijk om in een torenhoge inflatie.
Na een periode met sociale onrust, enkele kwartalen met stevige economische krimp en een nog hogere werkloosheid zal echter een stevig economisch herstel kunnen inzetten. Voor de Grieken gloort er dan na jaren van misère eindelijk weer hoop.
Maar of een wederopstanding van de Griekse economie buiten de muntunie echt gunstig is voor de euro zelf, valt te bezien. Voor andere zwakke eurolanden wordt dan immers duidelijk dat een exit zo gek nog niet is.
Hendrik Oude Nijhuis heeft zich jarenlang verdiept in de strategieën van ‘s werelds beste beleggers. Zijn bestseller over Warren Buffett is gratis beschikbaar. Deze column is niet bedoeld als individueel advies tot het doen van beleggingen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl